31. 01. 2015.

Zašto psi vuku i kako to spriječiti u 2 koraka

Svi znamo da psi vole šetati, to je nešto osnovno. Budući da je ova stranica posvećena motivisanju vlasnika da ulože vrijeme i pruže životu svog psa konstruktivnost, ovim tekstom se nadam da ćemo na ulicama imati priliku vidjeti nove njuške koje sasvim primjerno šetaju sa svojim ljudima.

Korijen problema

Psi žele da idu naprijed i običan pseći hod je nešto brži od ljudskog. Pri tome je važno zapamtiti da kada čovjek toleriše vuču dok je pas još štene; taj pas će odrasti s mišljenjem da se od njega očekuje da vuče kako bi išao naprijed. Ovo je posebno problematično kod velikih, fizičkih jakih pasa. Često se desi da zbog ovog ponašanja psa ne izvode u redovne šetnje pa kad izađe na ionako rijetke šetnje on od sreće želi da vidi i uradi što više pa vuče svom snagom što za posljedicu ima da šetnje budu JOŠ rijeđe što opet izaziva da više i više vuče sve dok vlasnik ne odustane od šetnji jer ne mogu da trpe to ponašanje. 



Kako spriječiti vuču?

Kao i sve metode, ovo najbolje radi na mlađim psima koji lakše mijenjaju svoje navike. Starijim psima je jednostavno potrebno pokazati više konzistencije i strpljenja i dobićete zadovoljavajuće razultate. Pri tome je od vitalnog značaja ne kažnjavati psa fizički jer on prosto ne razumije šta se traži od njega. Budite strpljivi i slijedite uputstva!

1. Provježbajte šetanje u dvorištu/stanu

Na taj način će se pas nalaziti u prostoru koji nije ispunjen distrakcijama. To u praktičnom smislu znači da će više pažnje posvetiti vama i onome što ga učite jer neće osjećati izraženu potrebu da istražuje okolinu. Šetajte polako i često mijenjajte smijer iznenada i ako vas pas bude pratio - nagradite ga poslasticom i/ili maženjem. Manje nagrade dajte i kada pas uspostavi kontakt očiju s vama jer to znači da očekuje uputu od vas (u osnovi, pita vas "šta sad" jer pokušava da razumije šta želite).
Pažljivo! Ne zatežite povodac i ne cimajte psa jer će ga to demotivisati da nauči novo ponašanje - uvijek budite strpljivi i dosljedni metodi tako što ćete svaki dan izdvojiti 15 do 30 minuta da biste bili sigurni da je pas savladao gradivo. Oni pametniji među psima će već poslije 2 dana pokazati da su "skontali foru". Ako imate više slobodnog vremena, možete ponoviti dresuru više puta dnevno s razmacima od po 3 4 sata između dresiranja.

2. Kad on vuče - ti stani

Neke od najčešćih grešaka kojima ljudi nesvjesno podstiču ovakvo ponašanje je da dopuste psu da izađe iz dvorišta/stana prije njih. Time mu dozvoljavate da on odluči tempo šetnje kao i smijer (lijevo ili desno). Ispravite ovo tako što ćete stati kod vrata i čekati da se smiri (najbolje kad sjedne) i tek onda otvarate vrata. Vjerovatno će on opet da jurne! Vi tad opet jednostavno samo stanete i zovnete ga. Kad se vrati date mu nagradu i sačekate da se smiri. Poželjno je i da pogleda u vas (čime signalizira da traži uputu, što je dokaz da napredujete), ali nije neophodno.
Ovo ponovite doslovno svaki put kad zategne povodac, ako treba svaki metar i upamtite da čuvate strpljenje! Khanu je trebalo oko pola sata da izađemo iz moje ulice koja je duga svega 200 metara, ali se tih 30 minuta dugoročno isplatilo. Sada ponekad moram da provjerim da li mi je pas još na povodcu jer ne osjetim nikakvo zatezanje tokom šetnji!
Istu metodu možete koristiti i kasnije kao korekciju ako nakon naučene lekcije opet negdje jurne dok je na povodcu.

Nema komentara:

Objavi komentar