10. 02. 2015.

Kako psa u 7 lakih koraka naučiti da sjedne i zašto je to dobro

Oni su to doslovno shvatili.
Dobro, mi ovdje nećemo učiti pse da sjede na stolicama ali ćemo ih naučiti da sjednu na komandu!
Prvo da pređemo zašto je to dobro. Ova komanda se lako uči tako da je odlična za štence koji se tek upoznaju s dresurom. Psi to inherentno znaju da urade tako da će vrlo brzo da shvate šta se traži od njih i biće srećni kad ustanove da se između vas i vašeg psa dešava KOMUNKACIJA. Ta komunkacija je temelj svakog zdravog odnosa između čovjeka i psa. Osim uvoda u dresuru, "sjedi" pomaže kod smirivanja pasa koji se

uzbude zbog stimulansa, služi kao odlično skretanje pažnje i daje psu osjećaj da je zaradio svoj obrok. A pored toga čini i čovjeka srećnim jer je ovo početak razgovora između njega i psa. Taj razgovor uz razne druge komande (ne volim tu riječ, komanda, zvuči kao da je pas primoran) može da primi oblike kakve god vam mašta dozvoljava - čak i da s psom izvodite razne koreografije pa možda i da odete na takmičenje iz poslušnosti!

Ovom komandom se mogu naučiti psi svih uzrasta i vrsta! Jedino što je potrebno od vas je strpljenje i dosljednost načinu obuke!

Koraci:


  1. Pripremite neke poslastice koje pas voli i koje se brzo pojedu da ne gubite vrijeme.
    Ovo može biti smoki, komadići salame, kobasice ili slično.
  2. Dajte psu dva do tri nagrade besplatno da shvati da imate nešto dobro
  3. Zatim u vrh između palca i kažiprsta držite jednu nagradu i ne dajete je psu dok se ne smiri i ne počne obraćati pažnju na vas. Ovo zna biti malo frustrirajuće za psa jer on stvarno ŽELI tu nagradu a ne zna zašto je ne dobija. Imajte strpljenja!
  4. Zatim poslasticu nosite psu iznad glave i krećete se niz kičmu prema repu. Pazite da je nagrada van dometa i u slučaju da pas skoči, samo vratite nagradu do ispred njuške, ali na istoj visini.
  5. Korak četiri ponavljajte sve dok jednom ne sjedne. Pas će biti primoran da sjedne jer se hrana kreće iza njegove glave i tako će je najlakše ponovo dobiti u vidokrug.
  6. U momentu kad vidite da je pas krenuo da sjedne, jasno recite "SJEDI" (ili sedi :D ) i dajte mu nagradu. Ovdje je tajming jako bitan! Čim vidite da je stražnjica na sigurnom putu ka podu - nagrada!
  7. Kad primjetite da je pas već shvatio šta se dešava, tražite da sjedne, nagradite ga maženjem i dajte mu nagradu sekundu, dvije nakon što je sjeo. Zatim povećavajte vrijeme za koje dobije nagradu lagano da biste na kraju dobili psa koji će sjesti i bez da očekuje hranu!
Kad dogurate do koraka šest, obavili ste pola posla! Ponovite zadnji korak između 10 i 15 puta i time okončajte prvi trening. Narednih sedmica koristite ovu komandu stalno - tokom igre ako je igračka kod vas, tražite da sjedne. Prije svakog obroka, kažite da sjedne pa se udaljite i zovnite ga i opet recite da sjedne.
Na taj način pas neće skakati po vama kad želi nešto što je vama u rukama nego će uredno da sjedne i strpljivo da sačeka.

PS
Ne obazirite se na komentare čangrizavih ljudi kako je učenje te komande gubljenje vremena. Smatrajte komandu "sjedi" kao da otvarate vrate čitavom nizu mogućnosti jer psu pružate priliku da nauči da uči.

Nema komentara:

Objavi komentar