29. 01. 2015.

Pet disciplina kojim se vi i vaš pas možete zajedno baviti (VIDEO)

Pas sportista!
Većina pasa su aktivna bića kojim treba i tjelesni i umni izazov da bi na kraju dana bili zadovoljni. U ovom tekstu ću vam navesti nekoliko dobrih hobija kojim se vi i vaš pas možete baviti, trudiću se da tu bude ponešto za svakog! Odgovor na pitanje "Zašto da to radim?" je jednostavan: Zabavno je, zbližiće vas s vašim psom, daćete psu svojevrsnu aktivnost i avantura je to i za vas i za psa. Od pripreme će vam najviše trebati STRPLJENJA! Psi su životinje koje uče kroz pokušaje i sasvim je normalno da pujdo omaši zadatak 10, 15, 20 ili više puta, zato uvijek krenite sa jednostavim zadacima da biste bili sigurni da pas nauči da uči i NIKAD NE KAŽNJAVAJTE ZA POGREŠKENajmanje što vam treba je da se pas ustručava da pokuša nešto novo od straha da ne bude udaren. Na kraju krajeva, ni nama mnogo toga ne pođe za rukom iz prvog pokušaja. Osim toga, pomirite se sa fizičkim ograničenjima vašeg psa - ne forsirajte ga previše jer sve ovo treba i njemu i vama da bude zabavno, a uz to i opuštajuće. I posljednja napomena, psi nekad imaju loše dane kada nisu zainteresovani, baš kao i mi! Budite strpljivi i nađite se sa psom na pola puta - odaberite sport koji se sviđa i vama i njemu.
Pa, da počnemo!




1. Agility/agilnost


Ovo je jedan od najatraktivnijih sportova zbog svoje dinamičnosti! Na snimku ćete vidjeti najbolje kadrove sa Cruftsovog agility takmičenja iz 2013. Ove prepreke je lako improvizovati i ne moraju da budu po nekim preciznim dimenzijama. Odlična je zabava za psa jer agility sadrži jurnjavu i skakanje, a to svi psi obožavaju. Početi možete sa niskom preprekom za preskok, do recimo 20 cm i da odatle dalje razvijate disciplinu.
Ovo je odlično za hiperaktivne pse!

2. Obedience/poslušnost


Ovdje se ne traže brze noge. Snimak je sa Cruftsovog takmičenja iz poslušnosti iz 2014. Postavlja se niz unaprijed određenih zadataka za psa koji uglavnom više zamaraju um nego tijelo. Ocijenjuje se preciznost kojom obavlja zadatak kao i način na koji vi i vaš pas komunicirate. U osnovi, zajedno obavljate zadatak! Velika je prednost što vam skoro ništa od opreme ne treba, dovoljno je samo dvorište!


3. Frizbi


Frizbi je nešto za malo manje pse koji se ne plaše skakanja! Možete ovo pokušati i sa njemačkim ovčarem, ali će vas vjerovatno često obarati tako da to ne savjetujemo. Ovdje vam od opreme treba par frizbija i maštovitost, a preduslov za psa je da hoće da vam vrati igračku (to je lako dresirati, samo ga naučite da je mnogo zabavnije da je igračka kod vas nego kod njega). Na snimku su pravi stručnajci koji ovo rade godinama, nemojte se odmah demoralisati nego počnite s najjednostavnijim stvarima i polako širite znanje.


4. Traganje


Ovo je obavezna disciplina za policijske pse, a savršena je za pse lovačkog tipa koji imaju izraženo njuškalo. Na snimku vidite kako čovjek priprema teren za psa koji tek treba da počne s treningom. Ako primjetite da vaš pas juri po livadi s njuškicom zabodenom u pod - ovo je za nju ili njega! Možete stvar dalje napredovati tako što ga naučite da markira, odnosno javi, kada nađe nešto interesantno! Moguće je čak i naučiti psa da za različite stvari daje različite signale.


5. Pit bull show



Ovo je nešto specijalno za pitbulove i služi kao odličan dokaz da to nisu divlje zvjeri! Osim toga, ovim sportom se mogu baviti i drugi psi, čak i takmičiti! Pas treba da je u velikoj fizičkoj spremnosti kako bi uspješno obavljao ove zadatke, znači morate biti strpljivi i uporni. Opremu možete lako improvizovati i ne morate se ograničavati na zadatke iz videa, slobodno budite kreativni i pretvorite svog psa u akrobatu!
Usput, postoji u Srbiji jedno neformalno udruženje koje svake godine organizuje Pit bull show, u njihovu FB grupu se možete učlaniti klikom na ovaj tekst.

Nema komentara:

Objavi komentar