13. 12. 2014.

Osnove o komunikaciji pasa

Veoma zbunjeno štene
Svaki odgovoran vlasnik razumije načine na koji njegov ljubimac komunicira. O nekim osnovnim stavovima tijela pasa možete pročitati ovdje.
Psi koriste razne signale kako bi se sporazumjeli kako sa psima tako i sa ljudima. Pored toga, vještačkom selekcijom psi su stekli pojedine sposobnosti koje su jedinstvene u životinjskom carstvu. Naime, oni umiju da čitaju govor ljudskog tijela, razlikuju izraze lica, gestove i naravno riječi.
Kao alatke u tome im uglavnom služe tijelo i glas. Svako ko ima psa će vam reći da inherentno razlikuje pojedine laveže, te da zna kako to njegov pas reži kad se igra i kako kad je ljut. To su stvari koje se nauče vremenom ali će ovdje biti objašnjena osnovna načela jezika pasa. Psi su društvena bića, to znači da je komunikacija među članovima čopora veoma važna. Pogrešno tumačenje signala koje daju psi mogu dovesti do nesporazuma u kojem neko može biti povrijeđen (ovo je naročito izraženo kod dominantnih pasmina). 

Često pas ujeda ili nasrće zbog toga što neko nije umio da prepozna znakove upozorenja na vrijeme. Uravnotežen pas upozorava prije svakog napada tako što se fizički udalji od vas time signalizirajući da želi da izbjegne sukob; lice bude često namršteno sa zabačenim ušima i zatvorenim ustima. Na taj način želi da vam da do znanja da mu se ne sviđa to što radite (npr. pregrubo igranje ili ako uzmete neki veći predmet u ruke) - dakle, uravnotežen pas će prije napada da jasno upozori!
Imajte na umu da ovo nije pravilo; svaki pas je jedinstvenog karaktera i može različito da reaguje. Gledajte na ovo kao na smjernicu.
Poznavanjem psećeg jezika mogu se izbjeći nesretni slučajevi, a zdrava komunikacija između psa i vlasnika produbljuju odnos i jačaju osjećaj prijateljstva kod čovjeka i osjećaj čopora kod psa.

Kako "čitati" psa?

Što više pričate, vaš glas sve manje vrijednosti ima. S toga mašite! 
Pas ne može da razlikuje riječ "sjedi" od riječi "Molim te, izvoli sjesti".
Dakle, komunkacija prema psu treba da bude verbalno što jednostavnija i uvijek u pratnji nekog gesta (osim kod dobro uvježbanih pasa gdje je jedna riječ dovoljna). Šta ćete s čim spajati je uveliko stvar ukusa, ali će vam sigurno pomoći ako povežete riječ sa gestom (možda vas pas nije dobro čuo, na taj način će mu gest objasniti šta ste htjeli).
Psi se ne ustručavaju da govore svojim tijelom (mnogo više nego glasom), vaše je samo da primite poruku.
Kao ljudi, i psi imaju različite karaktere. Svako ko provode dovoljno vremena s svojim psom počinje da u njemu prepoznaje te karakterne osobine (ponekad do te mjere da im pripusjemo neka strogo ljudska ponašanja kao npr. ljubomora).
Upoznajte vašeg psa i mnogo lakše ćete da prepoznajete slična ponašanja u drugim psima jer svi psi govore istim jezikom - tjelesnim.


Nema komentara:

Objavi komentar