12. 12. 2014.

Faze razvoja kod pasa

Ovdje ćemo da istražimo kroz kakve faze razvoja pas prolazi od svog rođenja do starosti od 4 godine.

Fetus

Period kritičkog učenja tokom kojeg pas stekne prve utiske o svijetu. Kvalitet i kvantitet iskustava koje pas stekne tokom ovog perioda imaju veliki uticaj na razvoj ličnosti psa. Zbog toga je dobra stvar tada objasniti psu koncept učenja/dresiranja ("trgovina" aktivnosti za nagradu) kako bi to bilo jedno od fundamentalnih stvari u vašem odnosu. 
Ovaj period je podijeljen na podfaze, i to:

Neonatalna faza (prvih 35 dana)


U ovoj fazi psi već nauče da koriste čula, počnu se više kretati i istraživati, izrastu im šteneći zubi i polako prelaze na čvrstu hranu. Do ove starosti ih majke obično odbiju. Ono što nauče tokom ove faze ih prati do kraja života, s toga je bitno da se štencima pruži odgovarajući mentalni stimulans u vidu laganih vježbica i umnih igara. Neonatlana faza se zove još i period prve socijalizacije jer se tada uče fundamentalna načela socijalizacije i kretanja u ljudskom društvu. Osnove ponašanja uglavnom kopiraju od odraslih pasa tako da nije preporučljivo odvajati (prodavati) ih prije kraja ove faze.




Period druge socijalizacije (7-16 sedmica)


Optimalno vrijeme za smiještanje u novi dom je između 7 i 8 sedmica starosti. Socijalizacija i osnovno dresiranje počinje istog dana kada pas stigne. Da bi se izbjegli ozbiljni problemi kad pas odraste, potrebno je investirati mnogo vremena i volje u ispravno vaspitanje tokom ovog perioda. Ovo je ključno da bi se od šteneta napravio pouzdan i kulturan pas koji će poštovati vas iznad svih ostalih. Investiranjem truda tokom ovog perioda može da spriječi da vaš pas bude lajav, plašljiv ili agresivan kasnije u životu. Tokom ove faze je bitno sačuvati štene od stresnih iskustava (npr. veliki strah) jer bi to moglo imati ogromne posljedice u ponašanju psa kad sazri. Ako vam se štene slučajno nađe u nekoj stresnoj situaciji, obavezno reagujte i izvucite svog psa odatle po svaku cijenu!
Ovo se naziva i periodom podložnosti na stres.

Juvenilni period (4-6 mjeseci)

Poznat i kao period rane mladosti tokom kojeg psi postaju sve energičniji i nemirniji. Osim toga će da grickaju sve što im padne pod šapu jer ih svrbe desni usljed ispadanja štenećih zuba. Obično do 6og mjeseca izmijene kompletno zubalo, ali to nekad zna da traje i duže. Počeće da skida šteneće krzno i postiće većinu svoje visine tokom ovog perioda. Pored toga, počinju im se javljati i polni nagoni zbog čega većina vlasnika tad sterilišu svoje pse. Ako se na kraju ovog perioda ne ponovi kratka faza podložnosti na stresne situacije, ponoviće se tokom ili na kraju perioda adolescencije.


Period adolescencije (6-12 mjeseci)

Ko nije uložio neophodan trud tokom peridoa prve i druge socijalizacije će u ovoj fazi imati veoma problematičnog psa. Tokom adolescencije psi testiraju granice do kojih smiju ići. Radoznalost će biti visoka zbog čega će djelovati nezainteresovano za vas i vaše komande. Sve će ih zanimati i lako će padati na različite distrakcije.
Ne brinite, čvrsto se držite pravila koja ste postavili psu u ranoj mladosti. Ponavljajte stvari koje ste ih dresirali s mnogo strpljenja jer su oni tada u fazi koja je ekvivalent tinejdžerskog mangupisanja kod ljudi. 
Psi koji na kraju juvenilnog perioda nisu imali ponavljanje faze podložnosti na stres, imaće je sada. Čuvajte svog psa!






Period zrelosti (1-4 godine)

Fizički gledano, pasmine male i srednje veličine brže sazrijevaju od velikih pasmina. Mentalno i socijalno, pojedini psi se mogu na osnovu ponašanja smatrati štencima i do 4. godine života!
Ozbiljna dresura obično počinje u ovom periodu. Bolje je za psa da dresura više nalikuje igri nego ozbiljnom, napornom radu kako bi se sačuvala volja za period zrelosti. 

Nema komentara:

Objavi komentar